Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine

Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine

O nama

Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine osnovana je 10. prosinca 2001. godine u Zagrebu. Povod za osnivanje Udruge bilo je stupanje na snagu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (Narodne novine broj 94/2001) u kojem su smanjena prava ove populacije stradalnika Domovinskog rata.

 

Cilj osnivanja Udruge je okupljanje 100%-tnih HRVI I. skupine radi promicanja i ostvarivanja zajedničkih interesa u socijalnom i pravnom položaju te čuvanja vrijednosti Domovinskog rata. Udruga djeluje na području Republike Hrvatske u 20 županija i gradu Zagrebu putem svojih županijskih koordinatora. Sjedište Udruge je u Osijeku.

 

Udruga je organizirala 20 Zdravstveno-savjetodavnih simpozija na kojima su predavači bili eminentni medicinski, pravni, kao i ostali stručnjaci iz različitih područja. Cilj Zdravstveno-savjetodavnih simpozija je upoznati najteže hrvatske ratne vojne invalide i članove njihovih obitelji o novim mogućnostima liječenja, preventivnog djelovanja, održavanja postojećeg zdravstvenog stanja, kao i pravnim mogućnostima radi poboljšanja kvalitete života članova Udruge i njihovih obitelji. Kroz održavanje Zdravstveno-savjetodavnih simpozija održavamo stručne rasprave i prezentiramo stručna istraživanja koja imaju značajan utjecaj na kvalitetu života braniteljsko-stradalničke populacije.

 

Udruga je organizirala program „Put istine o Domovinskom ratu“: sjećanje na žrtvu Vukovara 2007. godine, sjećanje na žrtve Škabrnje 2008. godine, obilježavanje obljetnice „Bljesak“ 2009. godine, obilježavanje obljetnice „Oluja“ 2010. godine, sjećanje na „12 redarstvenika“ u Borovu Selu 2011. godine, sjećanje na žrtve u Baćinu 2012. godine, obilježavanje početka Domovinskog rata u Pakracu 2013. godine, sjećanje na žrtve u Širokoj Kuli 2014. godine, sjećanje na žrtve u Kusonjama 2015. godine, sjećanje na žrtve na Kupresu i Baranji 2016. godine, sjećanje na žrtve u Orašju i Šibeniku 2017. godine, sjećanje na žrtve u srednjoj Bosni i Saborskom 2018. godine, obilježavanje obljetnice „Lipanjske zore“ u Mostaru i sjećanje na žrtve u Uzdolu i Lovasu 2019. godine.

Od 2022. godine organiziramo aktivnost „Ponosni, zajedno u sjećanju“ - sjećanje na žrtve, u sklopu koje smo 2022. godine posjetili „Barutanu“ u Bjelovaru i prisustvovali komemoraciji u Tordincima, a 2023. godine komemoraciji u Lovincu.

Cilj ovih programa je podsjetiti na zločine koje je počinio agresor u Domovinskom ratu, da se hrvatske žrtve ne zaborave kao i obilježiti pobjedonosne akcije Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu.

 

Udruga je provodila i projekt „Sport i rekreacija u centrima za rehabilitaciju“, u suradnji s partnerom Hrvatskim paraolimpijskim odborom, koji smo u 2012. proveli u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, u 2013. u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Daruvarskim toplicama, a 2014. u Osijeku. Članovi Udruge, sportaši osobe s invaliditetom prezentirali su mogućnosti sporta i sportske rekreacije osoba s invaliditetom u cilju da sport i rekreacija postanu sastavni dio rehabilitacije osoba s invaliditetom.

 

S ciljem duhovnog osnaživanja od 2018. godine provodimo projekt Duhovne obnove, za članove Udruge i članove njihovih obitelji. Do sada je održano pet Duhovnih obnova na kojima su voditelji bili – pater Ike Mandurić, župnik Ivica Martić, don Damir Stojić, fra Ante Vučković i fra Marinko Šakota.

 

Udruga je snimila i dokumentarne filmove ; „Prvih 10 godina“ o radu Udruge, „Doprinos 100%-tnih HRVI I. skupine razvoju paraolimpijskog sporta“ o članovima Udruge sportašima osobama s invaliditetom, „Sport i rekreacija u centrima za rehabilitaciju“ o razvoju paraolimpijskog sporta, „Život“ o životu HRVI 100% I. skupine i članovima njihovih obitelji i dokumentarni film „Moj izbor je život“ koji govori o članovima Udruge koji svojim radom doprinose društvenim događanjima. Uz navedene dokumentarne filmove u video galeriji multimedije možete pogledati i video zapise programa „Put istine o Domovinskom ratu“ u sjećanje na žrtve Vukovara iz 2007. godine kao i obilježavanje obljetnice „Bljesak“ iz 2009. godine.

 

Članovi Udruge od 2004. godine, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj, sudjeluju na Međunarodnom hodočašću Hrvatske vojske i policije u Lourdesu.

 

Članovi Udruge i članovi njihovih obitelji svake godine sudjeluju na hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariji Bistrici koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

 

Predstavnici Udruge sudjelovali su u prigodi 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske na hodočašću u Vatikan kako bi zahvalili Svetom Ocu za priznanje Republike Hrvatske. Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat zajedno s Vladom RH i Ministarstvom hrvatskih branitelja.

 

Zahvaljujući suradnji s nadležnim institucijama i potpisanom sporazumu HRVI 100% I. skupine omogućeno je liječenje u hiperbaričnoj komori Instituta pomorske medicine HRM u Splitu. Za vrijeme liječenja osiguran je smještaj u prilagođenim apartmanima hotela Zagreb u Splitu, koje je uredilo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

 

Sukladno potpisanom sporazumu s Ministarstvom hrvatskih branitelja članovima Udruge i njihovim obiteljima osiguran je smještaj, u prilagođenoj kući u Zaprešiću, za potrebe pregleda i liječenja u Zagrebu kao i za ostale potrebe.

Predstavnici u tijelima Udruge

· Đuro Glogoški, predsjednik Udruge
· Danko Bevanda, dopredsjednik Udruge
· Davor Pavlović, dopredsjednik Udruge
· Marko Radoš, tajnik Udruge

Izvršni odbor

· Đuro Glogoški, predsjednik
· Danko Bevanda, član
· Davor Pavlović, član
· Marko Radoš, član
· Goran Malinović, član
· Ivica Vujica, član
· Irena Marjanović, članica

Nadzorni odbor

· Štefan Paun, predsjednik
· Mario Kamenski, član
· Pejo Klaić, član

Sud časti

· Damir Vinković, predsjednik
· Krešimir Žiger, član
· Vlado Kos, član

Likvidator

· Hasib Alibegović

Županijski koordinatori

· Markica Andričić – Bjelovarsko-bilogorska županija
· Mato Mikajević – Brodsko-posavska županija
· Kemal Halilović – Dubrovačko-neretvanska županija
· Salko Džanić – Istarska županija
· Siniša Obradović – Karlovačka županija
· Božo Krajačić – Koprivničko-križevačka županija
· Damir Kralj – Krapinsko-Zagorska županija
· Milan Biondić – Ličko-senjska županija
· Alen Ružić – Međimurska županija
· Marinko Marjanović – Osječko-baranjska županija
· Antun Mišić – Požeško-slavonska županija
· Stevo Crnobrnja – Primorsko-goranska županija
· Dragan Kiš – Sisačko-moslavačka županija
· Dragan Korač – Splitsko-dalmatinska županija
· Alen Bračanov – Šibensko-kninska županija
· Albert Jurković – Varaždinska županija
· Davor Horvat – Virovitička županija
· Zvonko Hudak – Vukovarsko-srijemska županija
· Robert Lenkić – Zadarska županija
· Nedeljko Matić – Zagrebačka županija
· Niko Pilipović – Grad Zagreb